martes, 14 de abril de 2009

EN RECUERDO DE LOS REPUBLICANOS


La tarde del 14 de abril, en el cementerio de Santa Maria del Camí. Gracias a la invitación de un grupo que cada año honra el aniversario de la proclamación de la República y a los republicanos fallecidos en la contienda civil.


Unos momentos emocionantes:


"Estimades ciutadanes, estimats ciutadans:

Tant de bo l'acte d'avui no tingués el significat que té. Tant de bo poguéssim celebrar en aquesta data la consolidació de l'esperit d'aquell 14 d'abril de 1931. Aleshores, les bones intencions de democràcia i modernització van permetre l'esperança en un futur diferent.

Dissortadament, no va ser així. La sublevació feixista, la guerra civil, la repressió, la segona guerra mundial van dur la història cap a un món ben distint. I el que avui celebren és una evocació tràgica, trista, frustrada.

Vull recordar a tanta i tanta gent honrada que va veure en la II República la fi d'una llarga sèrie de desastres històrics: les grans diferències socials, el caciquisme a ultrança, l'analfabetisme de les classes populars, l'explotació laboral, el paper integrista i repressor de la jerarquia eclesiàstica, la manca de drets humans.

Aquella gent que creia en la igualtat política de les dones, en l'ensenyança com un dret universal, en una cultura moderna i laica, en uns valors més justos per al sistema social, ho va pagar molt car. Van ser represaliats, empresonats, perseguits, afusellats. Van ser jutjats sense les mínimes garanties jurídiques, espoliats, el seu nom esborrat, i moltes de vegades fins i tot els van negar el dret d'una sepultura digna.

Van ser víctimes d'un terrorisme d'estat esperonat pel mateix règim franquista.

Avui, noltros tenim unes llibertats formals que ens permeten parlar amb llibertat, manifestar-mos, demanar els nostres drets. I tenim l'obligació de dedicar un emocionat record a tots aquells que van pagar amb la seva vida la voluntat de gaudir de drets que ara es consideren d'allò més normal.

És la nostra responsabilitat, ja que tenim aquest marc democràtic, no oblidar mai el passat. Ni tampoc deixar que el record d'aquella gent que va perdre una guerra continuï a les tenebres de l'oblit. Un oblit, còmode, intencionat i encara còmplice de persones i estaments que es van beneficiar de la seva desgràcia i ara argumenten que no s'han de "obrir velles ferides". Protesten si es desmonten els monuments fets pels franquistes, i no volen que s'obrin les foses on van ser amuntegades les víctimes de la repressió.
En nom de nosaltres, ciutadans del segle XXI, vull demanar justícia i respecte pels que van patir la derrota i la repressió. Vull reivindicar el que va significar la Segona República com alternativa d'una història farcida de desastres i ignomínies.

Emperò, també vull recordar que noltros hem de complir amb el nostre compromís. I en aquest moment aquest és l'exigència d'una regeneració profunda de la nostra vida política. El final de la corrupció sistemàtica, de la destrucció del territori, de la mentida instaurada com tàctica política.

Si aquells homes de la República van lluitar per drets dels que avui gaudim, noltros tenim la obligació de no ser espectadors del nostre moment històric. Sinó exigir, demanar, lluitar per un món que no estigui en mans dels oligarques financers ni de les grans corporacions, que són els que dominen en realitat la política.

La Segona República va ser sobretot una iniciativa humanista. Creia en la llibertat i la igualtat, amb valors que poguessin ser compartits per tothom.

No ens hem de deixar acoquinar pels problemes econòmics, ni pel xantatge dels que argumenten que només amb la destrucció del territori s'evita la crisi. No ens hem de deixar colonitzar mentalment per unes televisions infectades amb programacions fetes per fabricar idiotes.

Hem de demanar justícia, igualtat, solidaritat, intel·ligència i cultura. Com ho van fer els republicans de bona fe als quals avui recordem. I que van pagar amb la vida el fet de ser bones persones.

Per ells estem aquí. El nostre record els acompanyarà sempre.

I només podem dir en el seu nom: Visca la república i el que va significar".


No hay comentarios: